Spenótfőzelék tükörtojással, sült szalonnával
A fagyasztott spenótot 2 dl víz és só hozzáadásával alacsony hőfokon felolvasztottam, majd közepes hőfokon főztem 10 percet. Közben a napokban sütött oldalas megmaradt zsírjában picit megfonnyasztottam a fokhagymát, majd a spenóthoz kevertem. Felöntöttem a tejszínnel és egyet forraltam rajta. A sóval elkevert Konjac lisztet beleöntöttem az 1 dl hideg vízbe, alaposan elkevertem csomómentesre, és mindjárt hozzáöntöttem – lassan csurgatva – a főzelékhez sűrű kevergetés mellett. Ez után még kb. 2 percig főztem, folytonos keverés mellett és kész is a főzelék.
A kókuszolajon megpirítottam a felcsíkozott szalonnát, amikor megsült, kivettem, majd elkészítettem a zsiradékban a 2 tükörtojást.
A főzeléket 2 egyenlő részre osztottam, és a feltéteket is. A maradék szalonnazsírt ráöntöttem.

Amiből készült (számolás a Yazio segítségével történt):
450 g fagyasztott spenót (Chopped spinach in portions-Tesco) – 131 kcal, f: 12,6 g, zs: 0,5 g, ch: 6,8 g
200 ml Milli habtejszín 35% - 672 kcal, f: 4,4 g, zs: 70 g, ch: 6,2 g
18 g fokhagyma – 27 kcal, f: 1,1 g, zs: 0 g, ch: 6 g
20 g sertészsír – 179 kcal, f: 0 g, zs: 19,8 g, ch: 0 g
5 ml (1 kávéskanál) Konjac liszt – 1 kcal, f: <0,1 g, zs: <0,1 g, ch: <0,1 g
100 g Füstölt-főtt császárszalonna – 363 kcal, f: 16 g, zs: 33 g, ch: 0,6 g
2 db tojás – 152 kcal, f: 13,4 g, zs: 10 g, ch: 2 g
10 g kókuszolaj – 86 kcal, f: 0 g, zs: 10 g, ch: 00 g
Összesen 2 adag: 1610 kcal, f: 47,6 g, zs: 143,4 g, ch: 21,6 g
1 adag: 805 kcal, f: 23,8 g, zs: 71,7 g, ch: 10,8 g
Kalóriaszázalékos megoszlás: 13% fehérje, 82% zsír, 5% ch
Ma a zsír győzött az ebédnél, így majd a második étkezésnél korrigálom az arányokat.
Jó étvágyat, ha elkészíted 
Hozzáteszem, ha néhanapján egyéb főzeléket készítek, sűrítését saját maga részbeni pürésítésével szoktam megtenni. Spenót egy kicsit más.... Belefőzött tojással nem szeretem.
|