Csabai karaj lecsósan, fokhagymás vajon sült retekkel
Ma egy akár ünnepi ételnek is beillőt hoztam
Fokhagymás sült retek így készült:
A piros retkeknek levágtam tőben mindkét végét, majd feltettem főni sós vízben, addig, amíg a vékony hegyű süteményes villát akadály nélkül bele nem tudtam szúrni, de azért ne főjön szét, ez kb. 20-25 perc volt. Leszűrtem, hagytam kissé hűlni, majd betettem a hűtőbe, másnapi elkészítésre, vagyis sütésre. Mivel először készítek ilyet, a recept után mentem, amit az egyik amerikai ketós csoportban láttam. Nem volt indokolva, hogy miért így készíti. Legközelebb próbálkozom másképp is, de most így készült.
Másnap a főtt retkeket hosszában 4 cikkre vágtam. A vajat serpenyőben megolvasztottam, hozzá tettem a pépesített fokhagymát, majd rá a retket. Jól átsütöttem magas hőfokon, kevergetve.
Csabai karaj lecsósan így készült, amit szintén előző nap este már megsütöttem:
A karajt felszúrtam, akkora rést vágtam, hogy a házikolbász beleférjen. Körben megsóztam, borsoztam, őrölt köménnyel minden oldalról bevontam. A jénai tálba tettem egy kis vizet (legközelebb nem teszek, mert a zöldség így is annyi vizet eresztett, hogy elég lett volna), majd a kolbászos karajt, köré a kisebb kockákra vágott paradicsomot, paprikát, vöröshagymát, amit szintén sóztam, borsoztam. A zsírt a hús tetejére kanalaztam.

Rátettem a jénai fedelét, és ment a hideg sütőbe, amit 200 fokra állítottam alsó-felső sütésre. 1 óra elteltével kivettem, meglocsoltam a húst a szaftjával, és most már fedő nélkül tettem vissza, 220 fokra állítva a sütőt. Így sült még 40 percet. Ekkor kivettem a húst, a szaftot kislábasba tettem, és leforraltam róla a felesleges vizet (ha nem tettem volna alá vizet, ez a rész kimaradhatott volna). Majd hagytam kihülni, és ment a hűtőbe, másnapra.

Ma felszeleteltem, elosztottam 4-felé, a lecsós szafttal együtt.

Nagyon finom lett, jó étvágyat, ha elkészíted 
A tányéros fotón az 1 adag fele van csak. A másik felét kicsit később fogom megenni.
Amiből készült (számolás a Yazio-val):
Csabai karaj lecsósan 4 adag:
560 g sertéskaraj – 745 kcal, f: 126 g, zs: 23 g, ch: 0 g
110 g házikolbász – 348 kcal, f_31,1 g zs: 24,6 g, ch: 0,2 g
80 g zöldpaprika – 16 kcal, f:0,6 g, zs:0,2 g, ch: 3,7 g
50 g paradicsom – 9 kcal, f: 0,4 g, zs: 0,1 g, ch: 0,6 g
70 g vöröshagyma – 28 kcal, f: 0,8 g, zs: 0,1 g, ch: 5,3 g
60 g sertészsír – 496 kcal, f: 0 g, zs: 99,7 g, ch: 0 g
Összesen: 2073 kcal, f: 159 g, zs: 147,6 g, ch: 9,9 g
Fokhagymás sült retek 2 adag:
300 g piros hónapos retek – 45 kcal, f: 3,6 g, zs: 0,3 g, ch: 6,6 g
8 g fokhagyma – 12 kcal, f: 0,5 g, zs: 0,1 g, ch: 2,6 g
50 g teavaj – 377 kcal, f: 0,3 g, zs: 41,7 g, ch: 0,3 g
Összesen: 434 kcal, f: 4,4 g, zs: 42 g, ch: 9,5 g
1 adag Csabai karaj lecsósan, fokhagymás vajon sült retekkel: 735 kcal, f: 41,9 g, zs: 57,9 g, ch: 7,2 g
Kalóriaszázalékos megoszlás: 23% fehérje, 73% zsír, 4% szénhidrát
|